De verschillende soorten van afkicken

Het hebben van een verslaving, zoals bijvoorbeeld een alcohol- of medicijnverslaving, kan zomaar je leven flink in zijn grip houden. Het kan dus een zeer verstandige keuze zijn om te gaan afkicken. Wanneer je wilt afkicken kies je ervoor om te stoppen met het gebruiken van de verslavende stof die je inneemt. Je lichaam reageert hier altijd op. Dit doet je lichaam door middel van ontwenningsverschijnselen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het hebben van depressieve gedachten, slecht slapen, trillen en zweten. Dit klinkt erg vervelend, maar gelukkig zijn deze vervelende gevoelens maar voor even. Hier zul je doorheen moeten om uiteindelijk van je verslaving af te komen.

De keuzes tijdens het afkicken

Misschien heb je jezelf al goed geïnformeerd op https://www.cacnverslavingszorg.nl/, maar op het moment dat je van een verslaving af wilt heb je drie keuzes. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het middel langzaam af te bouwen. Dit is vaak een verstandige keuze wanneer je verslaafd bent aan alcohol. Hier is je lichaam namelijk zo aan gewend geraakt dat het gevaarlijk is om in een keer direct te stoppen. Dit is namelijk de tweede optie: je kunt er ook voor kiezen om helemaal in een keer met het middel te stoppen. Dit is een goede keuze wanneer je bijvoorbeeld een gokverslaving hebt. 

Het afbouwen met behulp van een medicijn

Ten slotte kun je ervoor kiezen om in een keer met het middel te stoppen, maar medicijnen te nemen om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Dit medicijn helpt dus tijdelijk, en vervolgens bouw je dit langzaam af. Wanneer je je lichaam laat ontwennen, zul je zo’n 1 tot 2 weken last hebben van de klachten. Dit geldt ook voor het afbouwen van de medicatie. Het is belangrijk dat je dit op de juiste manier doet, zodat je niet vervolgens ook verslaafd raakt aan de medicatie. Dan ben je namelijk verder van huis! Trek op tijd aan de bel wanneer je wilt beginnen met afkicken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *