Co melder

Koolmonoxide: de haast onzichtbare moordenaar

We gebruiken met zijn allen een hoop verbranding in onze huizen. CV-ketels, warmwaterboilers, en gasfornuizen verbranden allemaal gas om dit om te zetten in warmte. Over het algemeen gaat de verbranding perfect en werkt de afvoer van het beetje overgebleven CO2 goed. Dit is echter niet altijd het geval. Als een verbranding niet goed verloopt ontstaat er koolmonoxide (CO) in plaats van CO2. Een zuurstofatoom minder en wat normaal een relatief veilig gas is wordt een sluipmoordenaar. Voor die kleine kans dat er iets mis gaat is het belangrijk dat je een CO melder hebt, zo is iedereen in je huis veilig.

Co melder

Wat doet koolmonoxide?

Koolmonoxide is dodelijk, maar waarom is het eigenlijk dodelijk? Dit komt allemaal door een ding: je lichaam kan geen onderscheid maken tussen zuurstof (O2) en koolmonoxide (CO) Beide gassen bestaan uit moleculen van twee atomen, en een koolstofatoom lijkt enorm op een zuurstofatoom. De koolmonoxide bindt zich aan je bloedcellen, maar in tegenstelling tot zuurstof kan je lichaam het niet gebruiken in normale energieproductie. Het gevolg is dat koolmonoxide ervoor zorgt dat je stikt terwijl je er bijna niets van merkt. Een CO melder zorgt ervoor dat je toch weet wat er aan de hand is.

Waarom merk je niets van koolmonoxide?

Koolmonoxide is nauwelijks op te merken, ook al zorgt het ervoor dat je stikt. Hoe kan dat? De manier waarop koolmonoxide werkt is namelijk moeilijk op te merken. Je ademt namelijk nog wel gewoon lucht in, je lichaam kan alleen steeds minder zuurstof opnemen. Dit zorgt ervoor dat je moe wordt, maar het grootste gedeelte van de tijd dat je thuis bent is het avond of nacht: niets raars aan moe zijn dus. Hierom is het juist zo belangrijk dat je CO melder hebt. Een melder zorgt er namelijk voor dat je wakker geschud wordt en voorkomt zo de nare gevolgen van koolmonoxidevergiftiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *