Kleine eetkamer optimaal inrichten

Bij veel woningen is door ruimtegebrek het inrichten van een prettige eetkamer of eethoek een moeilijke klus. Wil je optimaal kunnen genieten van je maaltijd en gezelschap, dan is een goede inrichting van de eetkamer wel belangrijk. Welke eetkamerstoelen en hoeveel, wat voor eettafel? Hier vind je wat tips om het beste uit je kleine eetkamer te halen.

Het aantal eetkamerstoelen

Een eetkamer heeft niet veel stoelen nodig. De eetkamerstoel wit laat de ruimte ruimtelijk voorkomen. Het is voldoende om in de eetkamer hetzelfde aantal stoelen te plaatsen als het aantal gezinsleden in de woning. Je kunt extra eetkamerstoelen elders in huis plaatsen en naar de eetkamer halen als je gasten krijgt. Kies in dat geval dus eetkamer stoelen die ook elders te gebruiken zijn, bijvoorbeeld bij een bureau.

De vorm van de eettafel

Kies een minimalistisch gevormde eettafel die past bij de grootte van de kamer en het aantal gezinsleden. Kies er niet een die te groot is, want dan zal de eetkamer kleiner lijken. Je kunt een ronde eettafel gebruiken om het ruimtegebruik te verminderen en een meer intieme interactie tussen gezinsleden mogelijk te maken. Te klein is uiteraard ook niet goed. Een tafel die je kunt vergroten is in veel gevallen ook een goede optie.

Verlichting en luchtcirculatie

Goede verlichting en luchtcirculatie zijn twee belangrijke punten in een minimalistische eetkamer. Eenvoudige en felgekleurde muren en vloeren, voldoende verlichting, vooral natuurlijke verlichting, kunnen een heldere sfeer geven. Je moet goed kunnen zien wat er op je bord licht. Daarnaast is luchtcirculatie, natuurlijk of kunstmatig, net zo belangrijk, zodat de eetkamer tijdens het gebruik comfortabel blijft en geurtjes niet lang blijven hangen.

Combineer keuken/eetkamer 

Om het ontwerp van een minimalistische eetkamer nog meer te maximaliseren, kun je de eetkamer en de keuken combineren. Behalve dat je zo ruimte bespaard is het ook makkelijker om van keuken naar eetkamer te gaan en vice versa. Als je voor dit concept hebt gekozen, kies dan voor de juiste en flexibele inrichting van je keuken, bijvoorbeeld door je aanrechtblad ook als eethoek te gebruiken.

Kleur

Een minimalistische eetkamer heeft niet veel kleuren nodig. Het eenvoudige concept maakt het gemakkelijker om te ontwerpen. Je kunt wit als hoofdkleur op de muur toepassen. Vervolgens kun je nog een extra kleur toevoegen via het meubilair, bijvoorbeeld met de eetkamerstoel blauw. Dit kleurelement zorgt ervoor dat een kleinere eetkamer er toch aantrekkelijk uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *